I 4 Housing
070-5117571 info@i4housing.nl

Energielabel 2021

Lees meer.

In de wereld van makelaardij is er veel te doen geweest over “het energielabel” de laatste jaren.

Afgelopen jaar is het boetebeleid voor het energielabel gewijzigd, het vereenvoudigd energielabel zal worden afgeschaft voor een vermenigvuldiging van de kosten.

 

Afschaffen vereenvoudigd energielabel (VEL)

Zoals u weet laat een energielabel zien met verschillende kleuren hoe energiezuinig het huis is. Als uw woning een groen label heeft kan uw woning stijgen in waarde. Alle labels lopen van A (groen, zeer zuinig), tot G (rood, zeer onzuinig). Wanneer u uw huis energie zuiniger maakt kan het label van uw huis van kleur veranderen. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld, dubbelglas, zonnepanelen of spouwmuurisolatie.

 

Het vereenvoudigd energielabel

Het vereenvoudigd energielabel voor koopwoningen is op dit moment gewoon aan te vragen via de website; www.energielabelvoorwoningen.nl. U kunt hier aangeven welke woningkenmerken er van toepassing zijn, soms komt hier ook het in dienen van bewijsdocumentatie aan van pas. Een deskundige op dit gebied zal dan uw gegevens op afstand keuren

 

Waarom een energielabel?

“Europese regelgeving vereist dat de energieprestatie van een woning in kWh/m2 wordt uitgedrukt. De systematiek om dit te bepalen is zo ingewikkeld dat een expert nodig zal zijn. Hierdoor wordt het VEL afgeschaft. Er is onderzoek gedaan naar alternatieven voor het VEL, waar geen expert aan te pas hoeft te komen, maar deze zijn er nog niet. Minister Ollongren geeft daarom aan het VEL uit te willen faseren. Alle nieuwe labels zullen vanaf 1 juli 2020 via een uitgebreide systematiek bepaald worden. Een definitief vereenvoudigd energielabel is 10 jaar geldig, waardoor de aanpassing alleen van toepassing is voor huizen waar nog geen geldig label van is en die verkocht worden ná 1 juli 2020.”

 

Kosten voor het energielabel

Op dit moment verschillende kosten van het label een aantal euro. Dit gaat dus veranderen vanaf 1 Januari 2021, dan wordt het definitieve energielabel ingevoerd. Dit label is verplicht bij iedere oplevering van een woning, en zal gemiddeld €190 gaan kosten.
Deze prijsstijging heeft te maken met dat er een deskundige naar de woning zelf moet gaan om deze te meten en het nieuwe label te bepalen.

Ons advies? Ga snel mogelijk aan de slag met de aanvraag van het definitieve energielabel, óók als je nog geen concrete verkoopplannen hebt. Deze maatregelen kunnen namelijk volgend jaar zomaar weer veranderen en dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat de prijs wederom gestegen is.

Het energielabel wat u vandaag nog zou kunnen aanvragen blijft ongeveer 10 jaar geldig.

 

Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen bij de verkoop van je huis? Neem contact met ons op en wij helpen u graag.

Bron: funda.nl
Bron: VABI

Shares
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.