I 4 Housing
070-5117571 info@i4housing.nl

Nieuwe leennormen hypotheek

Nieuwe leennormen hypotheek: koppel kan volgend jaar duizenden euro’s minder lenen

Hoe beter je energielabel, hoe meer hypotheek je volgend jaar kunt krijgen. Het maximale leenbedrag wordt namelijk gekoppeld aan de energiezuinigheid van je huis. Dat blijkt uit de nieuwe leennormen die het Nibud vorige week aan de Tweede Kamer aanbood.

 

Het rapport met de nieuwe leennormen is leidend voor de hypotheekaanvragen. Veel kopers zullen volgend jaar minder kunnen lenen dan nu het geval is. Er zijn vier zaken die in 2024 invloed hebben op de maximale hoogte van je hypotheek.

1. Energielabel

Vanaf 2024 wordt de hypotheek gekoppeld aan het energielabel van de woning. Huizen met een energielabel E, F of G vormen de standaard. Kopers van een huis met een beter label kunnen juist extra lenen, want door de lagere energierekening houden ze maandelijks meer geld over. Dit kan volgens het Nibud oplopen tot wel 50.000 euro voor een huis dat gegarandeerd nul op de meter heeft.

,,Dit zijn dus extreem energiezuinige huizen, maar daar zijn er niet veel van in Nederland’’, zegt Marga Lankreijer, hypotheekexpert bij Independer. ,,Uit eerdere cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat de meeste huizen in Nederland, zo’n 68 procent, energielabel B of lager hebben.’’

2. Energiezuinig maken van de woning

Kopers kunnen daarnaast een extra bedrag lenen om hun huis energiezuiniger te maken. Hiervoor bestaat een lijst van maatregelen die vrijwel altijd de energierekening meer doen dalen dan dat de maandlasten van de hypotheek stijgen. ,,Hierbij moet je denken aan het plaatsen van zonnepanelen, isoleren en het plaatsen van een warmtepomp’’, zegt Lankreijer. ,,Voorheen kon je hier ook al extra geld voor lenen, maar voor de meeste huizen was dit bedrag niet hoger dan 9000 euro.’’

Hoeveel je extra hypotheek kunt krijgen, is ook gekoppeld aan het energielabel. Bij EFG-woningen zijn meer maatregelen nodig. Kopers van deze woningen kunnen daarom een hoger bedrag extra lenen dan kopers van woningen die al energiezuiniger zijn. Voor EFG-woningen stijgt dit in 2024 naar 20.000 euro. Voor een huis dat al een A- of B-label heeft, kun je maximaal 10.000 euro extra lenen.

3. Loonstijging

Stijgt je loon niet, dan kun je volgend jaar minder lenen door onder andere de inflatie. ,,En dat kan voor een koppel aanzienlijk schelen’’, zegt de hypotheekexpert. Independer heeft berekend dat een stel met een inkomen van 90.800 euro dit jaar 446.961 euro hypotheek kan krijgen. Het maakt niet uit of deze woning energielabel A of G heeft. Volgend jaar kan dit stel met hetzelfde inkomen voor een woning met energielabel C nog maar 429.613 euro lenen, een verschil van 17.348 euro.

,,Waarschijnlijk stijgen de lonen volgend jaar wel met gemiddeld 5,2 procent’’, zegt de hypotheekexpert. ,,Maar dat geldt niet voor iedereen en dat zal ook niet voor iedereen op hetzelfde moment zijn.’’

4. Studieschuld

Heb je een studieschuld, dan is dat van invloed op de hoogte van je hypotheek. Tot nu toe was de oorspronkelijke studieschuld hierin leidend. Dat verandert volgend jaar, dan zijn de maandelijkse lasten leidend. Als iemand extra aflost op de studieschuld en daardoor lagere maandlasten heeft, zorgt dit dat je meer kunt lenen. Op het ogenblik stijgt de rente op studieleningen. Dat leidt tot hogere lasten en daarmee tot een grotere impact van de studielening op de maximale hypotheek.

Bron: AD.nl

Shares
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.